Zwaluwenwand

Zwaluwenwand

april 2, 2021 0 Door Max

Met de IVN landschapsbeheer werkgroep gaan we in de wintermaanden, als de bomen en struiken in rust zijn, twee wekelijks op pad om de natuur te onderhouden. Dit omvat het omzagen van grote bomen, kappen van hakhout bossen, baggeren van paddenpoelen en nog veel meer om een afwisselend landschap te houden.

Afgelopen week stond een ander soort klus op het programma, de zwaluwenwand klaar maken voor het broedseizoen van de oeverzwaluw. Zoals de naam al aangeeft houdt de kleinste onder de zwaluwen van een waterrijk gebied met oevers. De onderhoudsklus bestond uit het leeg halen van de oude nesten, die de vogels diep in het zand hebben gemaakt. Tot mijn verbazing zijn we geen resten zoals eierschalen of riet tegengekomen, ze laten de holen netjes achter, maar toch gebruiken ze liever niet een tweedehands huisje.

Om er goed bij te kunnen, heeft het IVN stijgers laten maken, zodat we veilig boven het water kunnen werken. We hebben de nesten uitgeboord en weer gevuld met nieuw zand. Nu kunnen de zwaluwen weer komen vertoeven in het dorp.

Onderhoud zwaluwen wand op de steigers boven het water.
Onderhoud aan de zwaluwenwand boven het water