Vergroening in je omgeving

Vergroening in je omgeving

februari 19, 2022 0 Door Cindy

Je kunt natuurlijk je eigen tuin of balkon vergroenen, maar vanzelf ben je daar wel een keer klaar. Dan staat alles bommetje vol met mooie planten en zijn de insecten en de vogels in je buurt helemaal blij met je 🙂

Daarna kun je zoals wij hebben gedaan een stukje grond gaan zoeken om om te toveren tot een voedselbos. Maar dat hoef je niet perse op je eigen grond te doen. Je kunt ook opzoek gaan naar andere enthousiastelingen en om vervolgens in contact gaan met de gemeente. Zodat je samen in jou stad/dorp een voedselbos of een mooi park(je) of een mooie haag kunt realiseren.

Afgelopen jaar ben ook ik op die manier aan de slag gegaan. Samen met een groep vrijwilligers hebben we een voorstel gemaakt voor een pluktuin en dat hebben we gepitcht bij de gemeente. Zij hadden een budget voor burgerinitiativen en ons project werd gekozen!! 🙂

Ik heb gemerkt dat gemeentes openstaan voor burgerinitiativen op dit gebied. Ze zijn zelf druk bezig met klimaat adaptatie, denk bijvoorbeeld aan hittestress (zoveel steen en gebouwen, waardoor de warmte blijft hangen) en wateropvang (door de klimaatverandering worden de buien heviger. Dat water moet ergens naartoe..). Dus alle ideeen op dat gebied zijn van harte welkom!

Op dit moment zijn we bezig met de aanplant van de pluktuin samen met nog veel meer enthousiaste vrijwilligers. Het is ook ontzettend leuk om te zien dat voorbijgangers enthousiast zijn over ons initiatief. Ze vinden het zo leuk dat mensen zelf de schep oppakken en aan de slag gaan om hun wijk te vergroenen! Echt heel erg leuk!

Eind maart zijn we klaar met de aanplant en dan is het wachten tot de eerste vruchten aan de bomen komen 🙂