Struweelhaag

Struweelhaag

februari 18, 2021 0 Door Max

Een van de doelen van ons voedselbos is het bieden van beschutting en voedsel voor allerlei dieren. Dieren kunnen dit het beste vinden in inheemse/lokale planten. We hebben in samenwerking met Brabants Landschap een struweelhaag van 120 meter langs een van de zijden van het voedselbos geplant.

Een struweelhaag bestaat uit een enkele rij dicht op elkaar geplante bomen en struiken, die tot 4m hoog en 2m breed wordt. Deze haag vormt een dichte afscheiding, en dus een ideale verstop plek voor kleine dieren. Als secundair doel houdt de dichte haag de koude noordenwind tegen, zodat in het najaar de warmte beter wordt vastgehouden en de vruchten aan de fruitbomen goed kunnen rijpen.

Struweelhaag aanplant
Struweelhaag aanplant

In totaal zijn er 450 bomen en struiken geplant om de struweelhaag te vormen. Origineel was het plan om de haag aan te planten met de vrijwilligersgroep landschap onderhoud vanuit het IVN, waarmee we vaker op pad gaan om het landschap van Brabants Landschap te onderhouden (lekker zagen 🙂 ), maar door de corona omstandigheden hebben we het met kleinere groepjes aangeplant, verspreid over meerdere dagen.

Als leken is het voor ons moeilijk de verschillende struiken te herkennen, nu het nog sprietjes zijn met een enkele knoppen. Gelukkig hebben we een A4’tje gekregen daarop een perfect overzicht van alle verschillende takken met knoppen om ze te kunnen herkennen. Dat wordt dus even studeren, voordat we die uit ons hoofd herkennen!