Stout met eigen mout

Stout met eigen mout

januari 5, 2022 0 Door Max

Ditmaal is de keuze voor een nieuw bier gevallen op een stout bier. Een Stout is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout.

Mout is sowieso een belangrijke basis ingrediĆ«nt van bier, en mout maken vergt een nauwgezet proces. De gerst of tarwe zaden moeten ontkiemen door de juiste vochtigheid toe te passen en daarna worden de kiemen onder de juiste temperatuur ‘gebrand’. Omdat we tarwe hebben geoogst uit het voedselbos, hebben we een poging gedaan een ‘Stout met eigen mout’ te maken.

Normaal wordt mout gemaakt in een Mouterij, er zijn 4 mouterijen in Nederland. Er zijn maar weinig brouwers die zelf mouten. Des te meer reden om zelf het proces door te nemen.

De mout rook echt heerlijk, het is een beetje te vergelijken met geroosterd brood. Maar ik begrijp wel waarom hobby brouwers het niet zelf maken. Voor grote hoeveelheden heb je veel oppervlakte nodig tijdens het ontkiemen, de zaden mogen niet op elkaar liggen. Daarnaast komt de tijd van branden erg nauw, de tweede portie was te verbrand om toe te voegen aan het bier. Daarom hebben we onze mout als extra mout toegevoegd, en niet alles zelf gemaakt.

Uitgefilterde mout na het maischen

Beschrijving:
De ‘Stout met eigen mout’ is een heerlijk complex biertje. Er komen veel smaken naar boven, misschien wel door de verschillende soorten mout.
Na het uitschenken van het bier stond er een mooie donkere schuimkraag op het bier.

Voor inspiratie zie ook de anderen bieren die we hebben gebrouwen.