Natuurwerkdag 2018 & 2019

Natuurwerkdag 2018 & 2019

november 4, 2019 0 Door Cindy

Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan met de landelijke natuurwerkdag. Dat was een ontzettend leuke kennismaking met het echt bezig zijn in de natuur.

We kwamen op een klein schattig weitje dat omringt was met dichte begroeiing. De begeleiders vertelde dat dit een van de weinige weitjes in de omgeving is die ontsnapt was aan de ruilverkaveling (Ergens in de 20e eeuw was men bezig met het ruilen van landerijen, waardoor de landerijen steeds uitgestrekter werden). Vroeger hadden de boeren kleinere weitjes, waar omheen ze bomen/struiken planten als erfafscheiding. Die bomen/struiken hielden het vee binnen de wei en ongewenste bezoekers uit de wei. Deze omheining hielden ze bij door te snoeien. Het hout werd gebruikt in de kachel of voor het fornuis.

Die bomen/struiken waren natuurlijk flink uitgegroeid dus die moesten worden terug gesnoeid. Dus kregen we allebei een zaag en we konden aan de slag.

Na flink in de weer te zijn geweest was het tijd voor pauze en kregen we heerlijke pannenkoeken met lekkere warme soep. Ik weet nog dat het die dag niet zo heel warm was, maar wanneer je aan de slag bent dan krijg je het vanzelf warm.

Ook dit jaar, 2 november, hebben we weer meegedaan met de natuurwerkdag. Het was dit keer op de hei. Daar moesten de kleine opkomende dennen en berken verwijderd worden, zodat bijzondere soorten kunnen blijven voortbestaan. Hieronder de zeldzame klokjes genitiaan die we hebben gespot tijdens deze mooie natuurwerkdag.