Minder plastic zakjes

Minder plastic zakjes

september 7, 2019 0 Door Cindy

Wanneer je in de supermarkt zoiets als sperziebonen wilt gaan kopen, dan kom je er haast niet onderuit: daar moet een zakje omheen. Maar moet dat perse zo’n plastic zakje van de supermarkt zijn?

Wij vonden van niet. Ik ben zelf handig met de naaimachine, dus ik heb een aantal stoffen zakjes in elkaar gezet. Deze gebruiken we nu veel tijdens het doen van onze boodschappen*.

Allereerst zijn we ze gaan gebruiken voor groente en fruit. In het begint is er een drempel om ze te gebruiken, maar het “ergste” wat er kan gebeuren is dat sommige caissières wat vreemd kijken (in ons geval zou dat ook best eens kunnen komen door de roze stof die ik voor de eerste exemplaren heb gebruikt 😉)

Ondertussen vinden wij het zo normaal om deze stoffen zasjes te gebruiken, dat we ons er totaal niet meer voor schamen.

Zo zijn we vervolgens naar ‘level 2’  gegaan en gebruiken we dezelfde zakjes voor de verse broodjes (jammie!) van de broodafdeling van de supermarkt.  Ook dit was voor onszelf in het begin wat ongemakkelijk, maar ondertussen is ook dat heel normaal geworden.

De stoffen zakjes zijn heel erg hygiënisch, ze kunnen namelijk gewoon de wasmachine in. Maar dat is echt niet elke keer nodig. In de meeste gevallen klop je ze een keer uit en klaar ben je.

Wanneer we nu de zakjes een keer vergeten mee te nemen naar de winkel, zijn we gepikeerd en wordt het:

  1. Of los meenemen (in het geval van groentes en fruit kan dat wel, maar in het geval van broodjes is dat wat lastiger)
  2. Of voor deze keer afzien van de koop (Refuse uit de zerowaste R-en)
  3. Of in uiterste geval: toch maar een zakje van de supermarkt pakken…

Ondertussen heb ik een plan voor ‘level 3’: brood bij de bakker uit zelfgemaakte stoffen zakjes. Nu het juiste formaat nog maken en dan de drempel overstappen.

*Mocht je zelf ook op deze manier afval willen gaan minderen, maar je hebt geen naaimachine. Je zou of iemand kunnen vragen in je omgeving, of op internet stoffen zakjes kunnen bestellen bijvoorbeeld bij de webshop van levenzonderafval.