Zero waste

Zero waste

augustus 28, 2019 0 Door Cindy

Duurzaamheid is voor ons belangrijk: Op ons huis hebben we zonnepanelen, het huis is goed geïsoleerd, we laten niet onnodig verlichting aanstaan, proberen zo kort mogelijk te douchen, scheiden ons afval,  etc. En dan komt er een moment waarop je denkt: “Wat kunnen we nog meer doen?”

Na wat rondzoeken op internet kwam ik zero waste tegen. Zero waste is het reduceren van het afval dat je produceert. Het blijkt dat je als individu aardig wat afval maakt. Denk maar aan alle verpakkingsmaterialen van voedsel dat je eet, de koffie bekertjes op het werk, de verpakkingen van alles in de badkamer, de servetjes en rietjes in een restaurant, de wegwerpkleding die je koopt van slechte kwaliteit, etc.

Bij zero waste zijn er een vijftal R-en welke helpen om minder afval te produceren. Hoe hoger op de lijst hoe minder afval:

  • Refuse – Het weigeren, niet aannemen of niet kopen van dingen die je niet nodig hebt. Flyers, rietjes, tasjes (papier/plastic), etc.
  • Reduce – Het verminderen van producten die je niet nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de papieren of plastic koffiebekertjes op het werk, je kunt er 10 per dag gebruiken of maar eentje (of nog beter, neem je eigen mok mee van thuis 😊 )
  • Reuse – Het hergebruiken van materialen/producten. Zelf kun je dit doen door bijvoorbeeld een oude tandenborstel te gebruiken voor het schoonmaken van de  voegen van de badkamer. Of bijvoorbeeld het hergebruiken van een oud T-shirt voor een stofdoek. Of breng de spullen, als iemand anders die nog wel kan gebruiken, naar de tweedehandswinkel!
  • Recycle & Rot – Als iets niet meer bruikbaar is, bijvoorbeeld oud glas, baterijen, etc., stop datgene dan in de juiste afvalcontainer, zodat het gerecycled kan worden. De organische materialen die je hebt, zoals groenteresten, kunnen op je eigen composthoop, in plaats van in de groene container. Hierdoor kan je je eigen compost aan je planten geven en hoeft de afvalwagen niet alles heen en weer te vervoeren.

Wij zijn langzaam stapje voor stapje bezig om ons afval te reduceren. We zijn nog lang niet zero waste, maar het is een doel waar we uiteindelijk hopen te komen.