Havermelk

Havermelk

december 27, 2019 0 Door Cindy

We zijn bewust bezig met afval vermindering, maar als ik zie wat we toch nog allemaal in de container gooien dan word het weer tijd voor een volgend stapje richting zero waste.

Dus ik keek eens goed in de container en dacht: Waaruit bestaat nu het grootste deel van ons afval? Iets dat me opviel is dat we nog veel pakken (met een plastic dop) weggooien van melk, drinkyoghurt en vla.

Ik ben rond gaan zoeken naar een duurzamer alternatief. Daarbij ben ik bij zelfgemaakte havermelk uitgekomen. Havermelk kun je eenvoudig maken met een blender met twee ingrediënten: havermout en water.

Water haal je uit de kraan en havermout kun je makkelijk bij reguliere supermarkten in papieren zakken kopen (we hebben geen verpakkingsvrije winkel in de buurt). Papier kun je heel vaak recyclen (in tegenstelling tot plastic) of je zou het zelf kunnen composteren. Daarnaast zit havermout lager in de voedselketen, waardoor en veel minder werk/energie voor nodig is dan voor bijvoorbeeld koemelk.

Dus het werd tijd voor een smaaktest, want naast dat het drinken van havermelk minder afval geeft en duurzamer is, moet het natuurlijk ook wel een beetje te drinken zijn 😉

Aangezien ik zelf fan ben van drinkyoghurt leek het mij wel lekker om havermelk met een smaakje te maken, dus ik heb er een banaan aan toegevoegd. Je zou ook ander fruit, cacao of honing kunnen toevoegen.


Basis recept voor havermelk

  • 100 gram havermout
  • 1 L water

Dit alles doe je in de blender (of staafmixer), mixen en klaar ben je. Als je de havermelk wat romiger wil hebben, kan je er wat meer havermout in doen. (Ik houd wel van dit soort simpele recepten 🙂 )


Resultaat van onze smaaktest

Wij vonden het lekker. Het was natuurlijk niet zo zoet als drinkyoghurt uit de supermarkt, maar dat is eventueel op te lossen door er wat suiker aan toe te voegen.