FruitHopf Weizen

FruitHopf Weizen

december 6, 2020 0 Door Max

Belofte maakt schuld: Als er hop geoogst kan worden in het Fruit Forest, dan gaan mijn vrienden bier brouwen. Omdat ik me dat niet twee keer laat beloven, heb ik in het voorjaar van 2019 een Humulus Lupulus gekocht en gepland.

Het eerste jaar is de hop nog maar zielig, er kwamen 2 stengels aan, die ook nog eens door de wind afbraken. Maar dit jaar (2020) zitten er mooie bellen aan! En in september was het dan zover, de hop is op zijn lekkerst en geeft het meeste smaak bij het brouwen. Samen met Sannie hebben we op een heerlijke zonnige zondag ochtend de hop geoogst.

Geoogste verse hop

Maar ik kwam er niet niet zo makkelijk vanaf als gedacht. Naast het leveren van de hop, werd ik ook aan het werk gezet om een Weizen te gaan brouwen. Zelf brouwen is een goede test om te kijken of ik wat heb onthouden van de bezoekjes aan de brouwerijen. 😜

Voor het brouwen van Weizen bier wordt tarwemout gebruikt. Dit is anders dan de meeste doorgaande bieren, waar gerstemout wordt gebruikt. Op hoofdlijnen worden de volgende stappen genomen:

  • Schroot de mout.
  • Maisch de mout in warm water. Enzymen die tijdens het maischen vrij komen breken het zetmeel af in enkelvoudige suikers.
  • Kook de wort een uur. Tijdens het koken worden hopbitterstoffen omgezet voor de bittere smaak, daarnaast vlokken de grote eiwitten uit.
  • Voeg verse hop toe. Hierbij geeft de hop aroma’s af.
  • Koel de wort af.
  • Filter de wort alvorens het het brouwsel in het vergistings-vat te doen.
  • Wacht 2 weken.
  • Bottel het bier.
  • Wacht 2-6 weken.
  • Genieten van je eigen gebrouwen bier!
De verse hop wordt toegevoegd aan de wort

Hoewel de stappen niet zo complex zijn, is het wel lastig de juiste temperatuur aan te houden en de thermometer af te lezen 😜

We zijn natuurlijk benieuwd wat de verse hop aan de smaak van het bier heeft toegevoegd. Helaas hebben we maar 1 batch gebrouwen, dus hebben we geen vergelijkings-materiaal. Maar de FruitHopf Weizen was lekker en in één avondje op. 🍻

So, what’s next?