Eerste honing oogst

Eerste honing oogst

mei 14, 2020 0 Door Cindy

Afgelopen weekend was het tijd om honing te slingeren! Dit was de eerste keer dat we dat konden doen met de honing van onze eigen bijen.

Hoe gaat zoiets nu in z’n werk? In de honingkamer, een deel van de bijenkast waar de koningin niet kan komen, maken de bijen de raten vol met honing. Zodra de bijen de honing raten hebben verzegeld, middels een dekseltje van was, dan is het tijd om te oogsten.

De honingkamer kan dan mee naar huis genomen worden, zonder bijen uiteraard 🙂 Vervolgens moeten alle dekseltjes van de honing raten afgehaald worden. Dit doe je met een ontzegelkam (een hele brede vork met veel tanden).

Nadat de dekseltjes verwijderd zijn kunnen de raten in de honingslinger, dat is een soort grote centrifuge waarin je een aantal honingramen kunt zetten. Door de raten flink te laten draaien in de honingslinger, vliegt de honing uit de raten tegen de wand aan en zakt langzaam naar beneden. Onderin de honingslinger zit een kraan waarmee de honing in een emmer of vat kunt laten lopen.

Na het slingeren van alle ramen moet de honing emmer worden afgesloten en een paar dagen weggezet worden. Hierdoor zullen alle luchtbelletjes naar het oppervlak gaan. Dat moet er dan worden afgeschept en daarna kunnen er potjes met honing gevuld gaan worden.

We hebben al een beetje van de honing gesnoept. Hij is erg lekker! Online hebben we potjes besteld en we gaan aan de slag met het ontwerpen van het etiket.

Binnenkort zetten we een bordje in de tuin met: ‘Honing te koop’ 🙂