Duurzame feestmaaltijd

Duurzame feestmaaltijd

december 16, 2019 0 Door Cindy

De feestdagen zijn altijd erg gezellig met z’n alle bij elkaar. Op deze dagen staat naast de gezelligheid, vaak ook de gezamenlijke maaltijd centraal. Maar wat kun je doen om die zo duurzaam mogelijk te maken?

Mocht je zelf (een deel van) deze maaltijd verzorgen, dan volgen hieronder enkele punten die je in overweging kunt nemen:

1. Kiezen voor (lokale) seizoensproducten. Wat is er momenteel in het seizoen? Kun je daar iets lekkers mee maken? Wanneer je je voedsel van dichterbij huis haalt, dan scheelt dat enorm in de hoeveelheid energie benodigd om het naar je bord te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pompoen, hier kun je een lekkere romige pompoensoep van maken
  • Rode bieten, voor een heerlijke rode bieten carpaccio
  • Aardappelen, voor een aardappelgratin
  • Wortels + knolselderij, voor een lekkere (vegetarische) winterse stoofpot
  • etc.

2. Eet geen of biologisch vlees. Vlees eten heeft een enorme impact op het milieu, er zijn heel veel lekkere vegetarische recepten te vinden. Ben je flexitarier (zo nu en dan geen/wel vlees), dan kan het best zijn dat je de kerst een mooi moment vindt om te genieten van een stukje biologisch vlees. Deze keuze is aan jou.

3. Koop niet te veel. Hoeveel mensen komen er? Hoeveel tijd ben je bij elkaar? Ze blijven vast geen hele week, dus koop ook geen eten in voor een hele week 😉

4. Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt: probeer geen voedsel te verspillen. Wanneer je teveel koopt, dan zit de kans er dik in dat je eten weg moet gaan gooien. Houdt er bij de inkoop al rekening mee dat dingen koopt die je kunt bewaren of makkelijk in een ander gerecht kunt stoppen. Dan kun je die in de dagen na of tussen de feestdagen lekker opeten.

5. Geniet met mate. Eet genoeg, maar niet overmatig. Te veel eten is niet goed voor jezelf en ook niet voor het milieu.