Duurzaam eten – Vlees

Duurzaam eten – Vlees

september 22, 2019 0 Door Cindy

Vlees eten was voor ons heel normaal: we aten het iedere dag. Toen we student waren moesten we natuurlijk op de kleintjes letten, dus toen gingen we ook vaak voor spekjes, mmm!

Sinds we bewuster zijn geworden van onze impact op het milieu, zijn we minder vlees gaan eten. We begonnen gewoon met 1x in de week geen vlees en langzaam maar zeker heeft zich dat uitgebreid tot we nu nog maar zo nu en dan eens vlees eten.

Als we tegenwoordig vlees eten, dan eten we graag goed vlees (van een dier dat een goed/beter leven heeft gehad dan zijn soortgenoten van de kiloknallers). Daarvoor willen wij best wat meer betalen.

We kopen tegenwoordig dan ook graag vlees via www.koopeenkoe.nl (ze hebben ook kip, varken, geit, hert en misschien ondertussen nog wel meer). Het dier wordt pas geslacht wanneer hij volledig verkocht is. De hoeveelheid die je krijgt past precies in een diepvrieslade, dus er ligt geen halve koe in onze vriezer 😉

De laatste bestelling die we hebben gedaan was in februari, toen hadden we voor hert gekozen. Deze waren geschoten in de Oostvaardersplassen, omdat de populatie daar te groot werd. Zonde om de dieren alleen maar neer te schieten en ze vervolgens niet nuttig te gebruiken.

Wanneer we bij andere mensen eten, doen we uiteraard niet zo moeilijk. Als we bijvoorbeeld een gezellige bbq hebben dan eten we gewoon mee. Uiteraard nemen we dan wel meer van de bijgerechten en proberen we de hoeveelheid vlees te beperken. Als we zelf bbq-en, gaan we voor 1 stuk vlees, 1 mais kolf (jammie!) en een paar aardappeltjes tussen de kolen. Helaas heb ik nog geen zero waste methode voor de aardappelen, die wikkelen we altijd in aluminiumfolie.

Tijdens onze vakanties in Duitsland neem ik ook nog gerust zo nu en dan eens een lekker schnitzel. Iets waar ik erg van kan genieten. Het belangrijkste voor ons: Wees bewust van wat je eet en de gevolgen van de door jou gemaakte keuzes.