DIY kaas maken

DIY kaas maken

april 29, 2020 0 Door Cindy

Hier in de buurt zit een boer met koeien waar je verse melk kunt kopen. ‘s Ochtends tussen half 8 en half 9 en ‘ s avonds tussen 6 en 7 worden de koeien gemolken. Dan is het moment om langs de boer te gaan en je glazen flessen of grote pan te laten vullen met verse melk.

Tijdens deze periode van thuiswerken zijn we al regelmatig bij de boer langs geweest en hebben al verschillende dingen uitgeprobeerd om te maken. Dit keer zal ik iets vertellen over het maken van kaas.

Wanneer we verse melk halen als de boer aan het melken is, dan is de melk nog warm. Dat is perfect voor het maken van je eigen kaas. De melk met een beetje citroensap moet namelijk worden verhit tot 30-35 graden Celsius, dat scheelt dus weer energie.

Zodra de melk op temperatuur is, moet er stremsel bij, 5 druppels per liter melk. Daarna laat je de melk laten afkoelen en rusten. In het stremsel zitten enzymen die eiwitten in de melk laten samenklonteren.

Zodra de melk gestremd is, is het tijd om een kaasdoek te pakken. De wei, dat is het vocht dat naast de wrongel ontstaat, moet er namelijk uit. Dit doe je door middel van de kaasdoek. Je stopt de gestremde melk in de kaasdoek en knijpt het wei er uit. Dat krijg je niet in een keer voor elkaar, dus laat het rustig uitlekken.

Zodra alle wei eruit is, heb je een witte kaas die smaakt naar mozzarella. Je kunt hem met wat zout op smaak maken (en daardoor wordt er ook meer vocht uit de kaas onttrokken). Daarna is het smullen! 🙂

Ps. de wei niet weggooien! Die kun je nog voor andere dingen gebruiken. Wij gebruiken hem graag om een heerlijke romige soep van te maken, maar je kunt er ook pannenkoeken mee bakken of iets dergelijks.