De eerste ruwe schetsen

De eerste ruwe schetsen

september 5, 2019 1 Door Cindy

Voordat wij begonnen met het op papier zetten van het plan, hebben we het boek ‘ Voedselbossen’ van Martin Crawford gelezen. Dit boek staat boordevol informatie over hoe je een voedselbos moet opbouwen, waar je aan moet denken bij het ontwerpen en welke bomen, struiken en planten geschikt zijn voor een voedselbos.

In eerste instantie hebben wij hiermee wat grove schetsen gemaakt van hoe het er ongeveer uit moet komen te zien. Hierop onder andere:

  • Een schuurtje voor het gereedschap, zodat we dat niet continu vanuit thuis mee hoeven te nemen. Handig!
  • Een open plek met daar omheen een bomencirkel van met lage bomen aan de zuidkant en hoge bomen aan de noordkant
  • Een vijver, waarin het zonlicht wordt weerkaatst en waar beestjes in kunnen leven
  • Een bloemenweide voor de bijen
  • Windkering, tegen de wind (uiteraard) en daarnaast ook als een soort afscherming tegen ongewenste bezoekers
  • En een moestuin, om naast de meerjarige planten ook het tuinieren met eenjarige planten wat verder te gaan verkennen

Naast de schetsen hebben we ook een lijstje gemaakt van welke planten wij in het voedselbos willen gaan plaatsen. Aangezien het al laat in het bomen-plant-seizoen was (eind maart), hebben we besloten om nog niet zoveel aan te planten. Mocht er weer zo’n zomer aankomen als in 2018 dan zouden de bomen binnen de kortst keren het lootje leggen, aangezien we geen waterpunt hebben op het land. De bomen zullen het dus echt op eigen kracht moeten gaan doen. De kans dat ze dat halen is groter in de periode voor eind maart, dus dan maar een jaartje wachten.

Wel hebben we in maart al enkele laagstam fruitbomen, robinia’s, fruitstruiken en wilgen (waaronder ook de olijfwilg) aangeplant, om toch alvast wat bomen (of wat dat uiteindelijk zou moeten worden 😉) in ons bos te hebben.