Bijen inwinteren

Bijen inwinteren

september 16, 2019 0 Door Cindy

Voor ons lijkt de winter misschien nog ver weg, maar voor de bijen in het voedselbos is hij toch echt in aantocht. De hoeveelheid nectar die ze kunnen halen begint af te nemen, maar hun voorraad honing is van levensbelang om de winter te kunnen overleven.

Als imker moet je in september checken hoe het staat met de honing voorraad van de bijen. Je wil natuurlijk niet dat je bijenvolk de winter niet overleefd. Dus er moet gecheckt worden hoeveel honing ze hebben opgeslagen. Wanneer ze te weinig blijken te hebben zal er bijgevoerd moeten worden.

Honing is de nectar uit planten die ze indampen. Nectar bevat naast suiker ook veel water, dit water laten de bijen verdampen en daardoor krijgen ze honing. Honing bestaat voor 90% uit suiker, hierdoor blijft het lang houdbaar.

Om ervoor te zorgen dat de bijen in het voedselbos deze eerste winter gaan overleven heb ik dit weekend gecheckt hoeveel ramen gevuld met honing er in de bijenkast zaten, dat bleken 6 ramen te zijn. Op 1 raam dat aan twee zijden gevuld is, zit zit ongeveer 2.2 kg honing. Dus de bijen hebben nu zo’n 13.2 kg honing tot hun beschikking. Voor een volk op 2 kasten is dit te weinig als winter voorraad, dus zullen ze bijgevoerd moeten worden.

Dit bijvoeren gebeurd door middel van suikerwater, dat is in dit geval een 2:1 suiker:water verhouding. De suikerconcentratie van dit suikerwater is hoog, dit is om ervoor te zorgen dat de bijen minder moeite hoeven te doen om het water te laten verdampen (en nee alleen suiker voeren werkt niet 😉 )

Ik heb besloten om het volk 4 kg suiker te gaan voeren, hiermee zullen ze op een voorraad komen van zo’n 17.2 kg. Voor de grootte van dit volk lijkt me dat meer dan voldoende.

Vandaag in de supermarkt de suiker gekocht (uiteraard degene in de papieren verpakking, niet die in de plastic verpakking 🙂 ), thuis de 1e portie suikerwater gemaakt met 2 kg suiker en 1 L water, morgen op de kast zetten en als het meezit de dag erop een 2e portie suikerwater. Eens kijken hoe snel ze dit voedsel in hun raten zullen opslaan!