BerenBok

BerenBok

januari 8, 2022 0 Door Max

Bok bieren worden vanuit oudsher gebrouwen met de eerste mout van de oogst. Door de mout iets verder te branden, ontstaat een donkere kleur, die een bok bier kenmerkt. Bok bieren hebben typisch een zoete karamel smaak met een bittere afdronk. Vanwege deze krachtige smaken, hebben we een kruid uit het voedselbos toegevoegd: de Gewone berenklauw zaden. Vandaar ook de naam BerenBok.

De gewone berenklauw is een andere soort plant dan de Reuzenberenklauw, waarvan het sap giftig is en de huid irriteert. De Reuzenberenklauw is een zogenaamde invasieve soort, maar de gewone berenklauw is een inheemse soort in Nederland. De planten zijn gemakkelijk te onderscheiden door de grootte, want de reuzenberenklauw groeit uit tot wel 4 meter, terwijl de gewone ongeveer 1,5 meter wordt.

Van de gewone berenklauw worden zowel de stengels, bloemknoppen en zaden gebruikt in de keuken. De zaden, die wij hebben toe gevoegd tijdens het koken, hebben een frisse en bittere smaak die ik vind smaken naar sinaasappel en kardemom.

Gewone berenklauw

Beschrijving:
Het is een fris biertje met citrus tinten.
Het bier ziet er donkerder uit dan dat hij smaakt, wat wil zeggen dat hij niet erg kruidig is.
In de afdronk proef je de kruidige sinaasappel tinten van de berenklauw.

Voor inspiratie zie ook de anderen bieren die we hebben gebrouwen.