Aardappel oogst

Aardappel oogst

oktober 19, 2019 0 Door Max

Geïnspireerd door een oom en tante uit Noorwegen, hebben we op 3 verschillende manieren aardappelen gepoot. In Noorwegen poten ze de aardappelen boven op kranten met een dikke laag mos over de gepote aardappelen. Het voordeel hiervan is dat de kranten het onkruid tegen houdt, en bij het oogsten zijn de aardappelen veel schoner.

Aangezien we in Nederland niet zoveel mos hebben, hebben we in plaats van mos, houtsnippers en riet boven op de aardappelen gelegd. Als referentie hebben we ook een rij aardappelen direct in de volle grond gepoot. Hieronder zie je het resultaat:

Boven: Direct in de volle grond. Onder: op kranten en afgedekt met riet en ander onkruid.

De aardappelen die we op de kranten en onder het riet planten hebben gepoot kwamen het snelste op in het voorjaar. Ook hebben we weinig onkruid hoeven trekken, dus we hadden goede hoop op mooie grote aardappelen.

In september kwam het moment van de waarheid: hoe zien de aardappelen eruit? Met een riek kan je vrij eenvoudig onder de aardappelen komen en ze oogsten.

Kennelijk zijn wij niet de enige die aardappelen lekker vinden, de muizen lusten de zetmeelrijke knollen ook wel. Ook heeft het riet de aardappelen niet overal even goed af gedekt, sommigen zijn groen geworden. Het experiment heeft een andere uitslag dan we hadden verwacht: de aardappelen in de volle grond zijn beter.

Links: Geoogste aardappelen van de kranten. Rechts: Aardappelen uit de volle grond.

Als derde hebben we op een ander veldje aardappelen tussen houtsnippers gepoot. Deze zijn mooi groot geworden, de houtsnippers geven goede voedingstoffen af.

Aardappel oogst van de houtsnippers