10 jarig voedselbos

10 jarig voedselbos

oktober 15, 2020 0 Door Cindy

Momenteel word er door corona niet zoveel georganiseerd. We hadden dan dus erg veel geluk dat we laatst bij de 25 gelukkige zaten die een presentatie vanuit het IVN van Wouter van Eck konden bijwonen over voedselbossen.

Misschien denk je nu, wie is Wouter nou weer? Wouter is zo’n 10 jaar geleden in Nederland gestart met een voedselbos genaamd Ketelbroek. Dus ondertussen heeft hij de nodige ervaringen opgedaan.

Voor ons was het erg leuk om aan te sluiten, sommige van zijn ervaringen hebben we ondertussen ook al meegemaakt. Zoals de vele dieren die zich beginnen te settelen in ons voedselbos en de hoeveelheid onkruid in de eerste jaren. Over dat laatste zei hij : “Elk voedselbos heeft in de eerste jaren vooral veel onkruid, maar langzaam maar zeker zullen de bomen en struiken de baas gaan worden en zal hoeveelheid oogst gaan stijgen.” Nou dat is goed nieuws, we zitten op het juiste spoor 🙂

Verder vertelde hij dat Ketelbroek uit twee delen bestaat, namelijk een deel dat “natuurlijk” is opgezet en een deel dat “gestructureerd” is opgezet (hij zei het niet exact op die manier, maar daar kwam het wel op neer). Het natuurlijke deel is wat rommelig en is meer een ‘Lusthof’. Het ziet er mooier uit, maar het is moeilijk om mensen de weg te wijzen als ze iets moeten oogsten (bij de mispel links en dan de net achter de pawpaw).

De gestructureerde opzet is net als bij fruitbomen in de Betuwe, die in nette rijtjes staan, maar dan met wat meer afwisseling in soorten. In deze laatste vorm van een voedselbos is wat makkelijker te oosten, ook voor mensen die het voedselbos niet op hun duimpje kennen.

In Schijndel, in Brabant, zijn ze nu gestart met een voedselbos van 20 ha. Dit als een voorbeeld naar boeren toe. Ze hebben het opgezet volgens de “gestructureerde” manier. Dus over een aantal jaar moet er een hele boel oogst af gaan komen en nog efficient oogstbaar zijn ook. Ik hoop op een succesvol voorbeeld! Wat zou het mooi zijn als er wat meer groen is, i.p.v. van die uitgestrekte maisvelden in de zomer en kale vlaktes na de mais oogst…